lunes, 27 de mayo de 2013

REFLEXIONS FINALS


Avui me n'adono que passa el temps, que poc a poc vaig aprenent, petites construccions que he anat fent fins arribar a la tercera fase del programa d'intervenció.

Poc a poc això arriba al final i sembla mentida...ha passat taant ràpid!! I sembla que fins i tot m'he acostumat a portar aquesta rutina, a anar al centre de pràctiques a parlar i aprendre amb la meva tutora, coneixer diferents casos, parlar amb altres psicolegs del centre....

Això ja s'acaba i crec que és hora d'anar fent una conclusió final i si més no, un bon acomiadament d'aquest diari virtual en forma de bloc. Ja estem arribant al final del camí.
Ha sigut molt positiu poder realitzar el pràcticum II al mateix centre, ja que ja coneixia la dinàmica i ha esdevingut una continuïtat, un procés complet de la experiència laboral real, de conèixer casos tant de nens com d'adolescents, de coneixer nous materials,passar test, aprendre i sentir-te recolzada en tot moment , avançar i tenir la seguretat que avui en dia puc dir que he assolit en aquest món.

Ara ens queda reflexar tot aquest treball en la memòria, tot aquest aprenentatge i bagatge acumulat durant hores, dies, mesos....

La veritat és que estic molt agraïda per la tutora, per tot el que m'ha ensenyat, de la seva relació amb els nens i adolescents i sempre amb el seu positivisme.

Així doncs, m'agradaria concloure amb una frase de Jose Maria Pereda , que si més no, aquest ha sigut un espai de reflexió i de vivències.
"La experiencia no consiste en lo que se ha vivido, sino en lo que se ha reflexionado."video interessant sobre emocions!

He trobat un video molt interessant que explica una mica què passa amb les emocions. Es curtet però sembla l'inici d'una molt bona proposta!!

¿Sabemos distinguir las emociones?


jueves, 16 de mayo de 2013

Bona ortografia sense esforç, recursos

Aquest dilluns dia 13 vaig anar a una xerrada que tenia el titol " Bona ortografia sense esforç".
La veritat es que hi vaig anar no tenint masses expectatives, pensant que anairía més encaminada a vendre productes i materials, però em va sorprendre molt gratament.

El Daniel Gabarró, que és  mestre i psicopedagog, és qui ha dissenyat un programa de 9 passos per reduir les faltes ens va explicar per què va arribar a pensar a fer aquest programa, com el va fer i com aplicar-ho.

A grans trets ens va comentar que s'havia de potenciar la memoria visual dels alumnes, ja que els alumnes haurien de veure les paraules en la seva ment, com una pantalla davant del ulls. Així docns, el seu programa preten potenciar la memòria visual dels alumnes i utilizar-ho en conveniència a l'ortografia.

El programa el recomana fer durant un trimestre, i dedicar-hi 10 minuts cada dia. Durant aquests 10 minuts les activitats van canviat: primer han de memoritzar figures geometriques, paraules, i despres vocabulari.

Va esser una xerrada molt interessant, sobretot com a psicopedagog i mestre que és el Daniel ens va acostar i obrir els ulls en algunes tasques com coneixer millor els processos mentals dels nostres alumnes i identificar si són visuals, auditius o sinestèsics i ajustar-nos a ells.

A continuació us deixo informació complementària i un pdf que he trobat d'una altra xerrada !

 http://www.boiraeditorial.com/nova/index.php/es/87-dominar-la-ortografia
domingo, 12 de mayo de 2013

recursos emocions, autoestima i assertivitat

Cercant recursos sobre com treballar les emocions, la autoestima i un concepte que he trobat molt important com la assertivitat en el cas de l'adolescent de 16 anys he trobat uns materials

Sens dubte agafaré alguna idea que posaré en pràctica ( i que escriure el procés i reflexions) d'aquestes caixes plenes de múltiples propostes per treballar!

http://www.xtec.cat/web/projectes/196
D'altra banda també una pàgina que he trobat interessant en aquest tema és aquesta. Feu-li una ullada.

http://www.xtec.cat/~mmontene/web/0EMindex.htm

miércoles, 8 de mayo de 2013

reflexió i modificació de la intervenció

Aquesta setmana vull fer aquesta entrada en relació al cas del nen de 16 anys. Fins el moment he estat treballant amb ell, entrant i participant en les sessions tal i com vaig plasmar al guió, alhora de conèixer diferents casos i entendre de primera mà què significa, que comporta i què implica ser un professional psicopedagogic.

 Fent memòria del cas, un dels aspectes a treballar amb ell era la responsabilitat vers els estudis i poteciar l'expressió oral.  En el primer aspecte trobem mancances en la organització i supervisió de les avaluacions ( no s'apunta les notes que treu,sempre estudia en l'ultim moment fent una llegida general del tema, mai troba el moment, es despista amb el mòbil...) És per aquest motiu que ens proposem ajudar-lo en aquest punt tant important i que afecta als seus estudis (i motivacional)

 Els objectius que hem treballat durant 4 setmanes  eren:

- Apuntar a la agenda totes les notes que li diuen dels controls del 2n trimestre i 3r trimestre
 - Elaborar una plantilla amb el seu horar ( escolar, futbol, repàs i anglès) i el temps lliure que li queda per estudiar o fer deures.
- Cumplir la plantilla del temps d'estudi fixat ( ja sigui amb els deures o repassant el que han treballat)
- Deixa el mòvil en un altre lloc diferent quan estudia o fa deures.
- Establir unes pautes d'estudi ( ja que llegint el dia anterior no funciona).
 - Portar un registre del que proposem al centre conjuntament amb els pares, mitjançant un correu conjunt tant al nen com als pares amb les petites tasques que li manem  que faci a casa.
- Potenciar la comunicació i opinió verbal sobre temes d'actualitat, articles interessant, posicionaments i arguments segons diversos temes. Fer que sigui conscient i pugui tenir una opinió pròpia i ben argumentada sobre aspectes que l'afecten ( portar movil a classe, possible repetició....)

Però fent una reflexió conjunta de les setmanes que han passat, el treball que ens havia d'enviar i comprometre a fer  no ha funcionat.

Ell havia de enviar-nos 
- El dilluns per la tarda ens havia d'enviar per mail una foto o el document amb el planning de les hores d'estudi, temps lliure i dedicació a deures que faria durant aquella setmana

- Esquemes que es prepararia i faria de tema de socials 
- Resums amb les seves paraules d'alguns dels esquemes

En resum, ell havia de ser conscient i responsable del tema estudis, poc a poc, organitzant-se i nosaltres ajudant-lo i motivant-lo.

Durant dues setmanes no ho va complir, deia que estava molt vago, que no s'hi va posar. Quan arriba al centre és concient que no ho ha fet i despres de parlar-ne de la situació ( final 4T ESO, possibles consequències com repetir, motivar-lo, i treballar altres aspectes relacionats amb la expressió oral....) surt amb ganes i conscient però això és perd pel camí ja que no ho compleix.

És per aquest motiu que hem plantejat canviar per la sessió de la setmana vinent. Canviarem completament i ens centrarem més en els aspectes emocionals i autoestima.


miércoles, 1 de mayo de 2013

sobre l'autisme

 Avui faig una entrada en relació a l'Autisme.

Us adjunto un vídeo interessant que ens parla sobre l'austisme
També el podeu veure en aquest enllaç!


http://www.tv3.cat/videos/4556791/Que-es-lautisme-i-com-hi-podem-conviure