Principalment les pràctiques han ajudat a vivenciar tot allò que hem anat aprenent al llarg dels quatrimestres de psicopedagogia, és a dir viure i conviure en un context real. En un principi, anava una mica perduda, ja que tot el que anem aprenent és hipoteticament real en les assignatures, tal com anàlisis de casos, diagnostic en educació, models d'orientació i intervenció psicopedagogica, orientació professional...
En moltes d'aquestes assignatures he vist el resultat de test, hem fet intervencions, orientacions però tot eren suposits pràctics...que encara que ens han ajudat a formar-nos, la pràctica real al centre de pràctiques ha sigut molt enriquidora.
En aquest sentit trobo que la figura del tutor de pràctiques és molt important, ja que al principi anava una mica perduda, i tenir la oportunitat d'aprendre que t'expliquin que et deixin fer m'ha ajudat a agafar confiança en aquest camp i a coneixer-ho millor.
He realitzat les pràctiques en un centre privat, així doncs l'ambit d'intervenció recau principalement en el nen/a o adolscent però també en els ambits escolars i familiar. Concretament he pogut conèixer dins d’un ambient real mitjançant les meves pràctiques aspectes del TDA-H, diferents trastorns generalitzats del desenvolupament, trastorns de conducta i d’ansietat, trastorns de l’aprenentatge tot adequant i realitzant una prevenció , avaluació i intervenció, entre d’altres. Com a punt positiu, al tractar-se d'un centre privat permet accelerar el procés d'intervenció i esdevenir un lloc "neutre" fora de l'entorn escolar.
Principalment els casos venen recomanats per alguns centres educatius i per els pares. Primerament als pares se'ls fa una sessió informativa sobre el que els pot oferir el centre i a més la primera sessió ens ajuda a coneixer els motius els quals han portat a venir al centre. D'altra banda, considero que les practiques en aquest centre han sigut positives, ja que m'ha permès coneixer una altra vessant fora de l'entorn escolar, que ja conec al treballar de mestra en una escola.
Al llarg de les sessions del pràcticum he anat coneixent casos reals, test, intervencions i he pogut realitzar diferents test a diferents nens. Trobo que ha sigut molt positiu tenir la oportunitat de passar el WISC-IV, D2...entre d'altres per tal de trobar-me en primera mà en la situació. Tal i com vaig explicar en la entrada, al principi de passar el WISC estava una mica insegura, però va ser començar i ja em vaig sentir més còmoda. Després va tocar corregir...i això és una altra cosa!Cada test té la seva correcció, ja sigui per ordinador, amb plantilles, seguint un model... He trobat molt enriquidor poder passar en prima mà diferents tests i coneixer-los més profundament.
En relació als casos, les intervencions fetes han tingut un caire més correctiu i educativa. La meva participació ha sigut d'observació i seguiment en alguns casos, d'altres de participació des del principi conjuntament amb la tutora.
La meva valoració del practicum I és molt positiva. Aquest ha sigut un primer contacte amb el mon laboral del psicopedagog tot intervenint tant observant com participant. Durant les sessions anava escrint a la meva llibreta tots els dies el que feia i el que anava aprenent tant dels casos, dels test, de les intervencions....el problema venia despres, quan era dificil trobar moments per passar-ho a aquest bloc. La veritat és que tinc ganes de començar a fer el practicum II, concretament amb el cas del nen de 15 anys.