Páginas


domingo, 21 de octubre de 2012

Comencem el diari de pràctiques!


Ja va sent hora de començar a escriure la primera entrada d'aquest petit diari que m'acompanyarà durant tot aquest curs al llarg de les meves pràctiques de psicopedagogia!!



Si més no, ara toca posar en pràctica els coneixements que durant tants semestres hem anat asolint!

 

 

                   

 El meu centre de pràctiques


El centre on realitzo les practiques és un centre privat. Es tracta d’un centre format per un equip de professionals especialitzats en diferents àmbits de la psicologia.
 El centre ofereix un servei d’atenció destinats tant a adults, infants i adolescents. En el meu cas, les practiques es centren en l’àrea d’infants i adolescents. La finalitat d’aquest centre és ajudar a trobar els recursos necessaris per fer front a les dificultats que sorgeixen en el dia a dia. Tanmateix es tracta d’un centre que col·labora amb diferents associacions, tals com la de TDH i Universitats. Aquesta aproximació a la realitat dels nens i adolescents tanmateix amb les dificultats que presentin puguin es molt avantatjosa per tal d’afrontar els casos amb més professionalitat.
Concretament, el centre on realitzo les pràctiques ofereix diferents serveis dels quals destaquen psicologia d’adults, psicologia familiar, psicologia jurídica i mediació, psicologia de la salut, estimulació neuròtica i  psicologia infantil i juvenil conjuntament amb un servei de  reeducacions. 
En el meu cas em centraré en els serveis de psicologia infantil i juvenil i en el de reeducació. Aquests serveis ofereixen la possibilitat de conèixer dins d’un ambient real mitjançant les meves pràctiques aspectes del TDA-H, diferents trastorns generalitzats del desenvolupament, trastorns de conducta i d’ansietat, trastorns de l’aprenentatge tot adequant i realitzant una prevenció , avaluació i intervenció, entre d’altres.
La meva tutora de pràctiques és la co-directora del centre. Ella agafa els casos dels infants i adolescents, a més de les reeducacions.  A més de la meva tutora treballen al centre 5 especialistes més que tracten els serveis esmentats anteriorment. Ella es psicòloga de formació però trobem que posseeix experiència i formació  tals com un títol  en el camp dels trastorns psicològics en nens i adolescents.
La meva tutora de pràctiques, conjuntament amb una altra especialista del centre,  realitzen tallers i cursos adreçats a diferents destinataris, tant als infants com als adults. Les temàtiques van des de  Què és el TDA-H i com abordar-lo, Taller de resolució de conflictes amb joves, tallers terapèutics per a grups de nens i adults i escola de pares. A més dels cursos que disposen, realitzen cursos a mida per a associacions i institucions. Tal com veiem es tracta d’un centre obert als diferents estaments i actiu.
El fet de tractar-se d’un centre privat, facilita alguns aspectes com la rapidesa en la detecció i intervenció dels casos, però alhora dificulta l’aplicació funcional en altres contextos com l’escolar i familiar.
D’altra banda trobem que al trobar-se en l’àmbit psicològic i no psicopedagògic podem trobar mancances, però personalment veig el got omplert enlloc de buit, ja que pot ser més enriquidor perquè podré aprofundir més en l’àmbit psicoclògic tot combinat la teoria apresa a psicopedagogia amb els casos reals del centre. Tanmateix, aquest aspecte el considero positiu, ja que el fet psicològic pot enriquir-me en les pràctiques, ja que el focus i objectiu tant de la meva tutora que s’especialitza més en els casos de nens i adolescents és intervenir en aquests per tal de donar resposta a les necessitats que presentin, funció que comparteix l’especialista de psicopedagogia. Tant com afirma Cèsar Coll al vídeo dels 15 anys de psicopedagogia, el focus és promoure i afavorir els processos d’aprenentatge relacionant la construcció personal i identitat pròpia.


3 comentarios:

  1. Hola Cristina sóc la Tina, he llegit les teves entrades al diari i ens trobem en una situació de pràctiques semblant. Què bé podrem anar comentant aspectes!!
    Anem parlant!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Tina! Em sembla perfecte, estic molt interessa en el programa d'habilitats socioemocionals que expliques al teu bloc i que treballaras al centre! Ja estaré pendent per veure com ho treballeu!

      Eliminar
  2. Hola Cristina,
    Hauries de contestar els comentaris dels teus companys.

    ResponderEliminar