Páginas


lunes, 29 de abril de 2013

Un article interessant!


La música millora el sistema immunològic i redueix l’estrès


En una revisió a gran escala de 400 treballs de recerca sobre com la música afecta els mecanismes neuroquímics de les persones, personal investigador del Departament de Psicologia de la Universitat McGill a Mont-real (Quebec, Canadà) ha demostrat que escoltar música té beneficis clars per a la salut tant mental com física. En particular, es va trobar que la música és capaç de millorar la funció del sistema immunològic del cos i reduir els nivells d’estrès.

El treball identifica els mecanismes neuroquímics pels quals la música té un efecte positiu en l’estat d’ànim, l’estrès, el sistema immunològic i les relacions socials. Es mostra que la música és capaç d’augmentar els nivells a la sang d’immunoglobulina A, un anticòs que té un paper fonamental en la protecció de les mucoses del cos, i les cèl•lules que ataquen els gèrmens i bacteris invasors. A més, també es va poder constatar que escoltar música redueix els nivells de cortisol, l’hormona responsable de l’estrès. 

Els autors de l’estudi suggereixen una sèrie d’àrees d’investigació per a futurs experiments en aquest camp. Entre aquests destaca l’estudi de la connexió entre la música i l’oxitocina, una hormona relacionada amb els patrons sexuals, o experiments amb la naltrexona, un fàrmac utilitzat en el tractament d’intoxicació per opiacis com la morfina o l’heroïna, per descobrir si el plaer musical és promogut pels mateixos sistemes químics que altres formes de plaer. 

La recerca, publicada aquest mes d’abril a la revista científica Trends in Cognitive Sciences, ha estat finançada pel Natural Sciences and Engineering Research Council (NSERC) i el Social Sciences and Humanities Research Council (SSHRC), ambdues institucions promogudes pel govern del Canadà. 

Trends in Cognitive Sciences (2013) 17(4): 179-193. DOI: 10.1016/j.tics.2013.02.007 

No hay comentarios:

Publicar un comentario